Leven met niet-aangeboren hersenletsel

Maand: juni 2022

Orthopedische schoenen

Ik heb veel orthopedische schoenen, maar geen een paar zit echt goed. Ik had laatst 5 km gelopen en toen had ik wonden op m ’n rechter kleine teen en m ’n rechterbeen. Echt balen, want het geneest ook langzamer aan die kant, plus dat ik m ’n schoenen niet meer aan kon. Dat betekende een paar weken niet lopen.
Toen zijn we daarom naar Voetzorg gegaan, die de schoenen maakt. De schoenen worden aangepast, maar ik moest ook gaan oefenen met compressiekousen. Vorige week durfde ik het weer te proberen.
Eerst m ’n schoenen proberen, waar ik een paar weken niet op gelopen had. Geen pijn. Toen langzaam een klein rondje gelopen, geen pijn. Ik was best trots en ben de dag erna (misschien wat enthousiast) een langer rondje rustig gaan lopen. En het ging goed!


Ik vind het, bij deze situaties, erg frustrerend dat ik afhankelijk ben van die schoenen. En als ik dat wonden heb, letterlijk moet wachten tot het een beetje genezen is. Dan baal ik wel eens dat ik geen goed werkend lichaam heb. Maar goed, dit was tijdelijk, nu weer rustig opbouwen.
Bij dat rustig opbouwen merk ik dat ik milder voor mezelf ben tijdens het lopen. Ik mag nu rustig lopen in plaats van op tempo. Dat geeft mij de vrijheid het wandelen weer te proberen. Geen moeten, gewoon omdat ik dat wil doen. Dat opent mijn ogen wel, “Oja, zo kan het ook. ” En dan geniet ik van het buiten zijn en de beweging. In plaats van de prestaties.

Dag van overprikkeling

Het is vandaag de dag van de overprikkeling. Overprikkeling speelt ook in mijn leven met hersenletsel een best grote rol. Veel mensen, veel drukte, is voor mij geen pretje. Ik kan het wel, sommige dagen, maar ik ben daarna gesloopt. Als ik het niet kan, dan word ik letterlijk ziek van de prikkels.
Het beperkt mij zeker. Vooral in het sociale contact. “Even uitgaan ” gaat niet, of heel uitzonderlijk. De leuke, gezellige dingen, daar raak ik of overprikkeld van of mijn energie laat het niet toe. 1 op 1 gaat het best, bij mij.
Ik kan ook geen ‘leuke dingen ‘ achter elkaar plannen. Meerdere sociale activiteiten op een dag, dat gaat meestal niet. Dan heeft mijn hoofd error. Dat merk ik aan zo ’n chaos in m ’n hoofd met alles wat ik moet verwerken dat ik niet meer helder kan denken. Hoofdpijn, warm (omdat mijn hoofd dan echt te hard moet werken). Ik ben ook zwaar vermoeid, ik kom dan nauwelijks de trap nog op. En heel veel onrust, lichamelijk, mentaal en ook wel emotioneel. Ik beweeg dan letterlijk heel veel, m ’n hoofd is zo druk aan het verwerken en dat bij elkaar maakt weer dat ik lichtelijk in paniek raak, maar ook wel gek word van de overprikkeling.
Wat voor mij moeilijk is in het dagelijks leven door overprikkeling is

  • Boodschappen doen, veel mensen, veel artikelen
  • Koken, veel handelingen, veel geuren
  • Was doen, veel geluid
  • Auto rijden, veel beelden, veel handelingen
  • Haren wassen, veel handelingen
  • Uiteten, veel mensen, veel geuren
  • Verjaardagen, veel mensen, veel geluiden

Dit zijn voorbeelden van dingen die voor mij best een opgave kunnen zijn. Ik kan de meeste dingen wel naar mijn kunnen zetten. Koken bijvoorbeeld, ik kook grotere porties, zodat ik niet elke dag hoef te koken. Haren wassen kan ik uitstellen, maar het moet is een keer gebeuren. Dat doe ik nu in etappes, met telkens even rust. Dan is het meestal te doen.

Je ziet overprikkeling niet bij mensen, dus is het belangrijk dat er aandacht voor is. Daarom heb ik overprikkeling bij mij proberen te verduidelijken door er deze wekelijkse blog aan te wijden. Vragen? Een berichtje kan altijd!

Hardlopen

Sommige volgers die mij in een grijs verleden al volgden, weten dat ik heel lang geleden een poging deed om hard te lopen. Dat ging toen niet zo makkelijk, omdat ik ging hardlopen met een gewone dagelijkse beenspalk. Mijn arm bindt ik vast aan mijn buik, dat is het probleem niet. Mijn been, dat is het probleem. Ik denk dat een sportorthese het hardlopen vergemakkelijkt. Toen ik een poging deed om hard te lopen, ben ik er al eens mee bezig geweest om de sportorthese te krijgen. Die weg loopt al vrij snel dood. Waar dagelijkse orthopedische schoenen en ortheses vergoed worden door de zorgverzekering, is dit bij sportortheses niet het geval.
“Waarom niet? ” hoor ik je denken. Sport hoort niet tot het medisch noodzakelijke volgens de wet. En dus mogen zorgverzekeraars de rekening afwijzen voor vergoeding.


Ik betaal bakken met premie aan de zorgverzekeraar, omdat ik een medische achtergrond heb. Een hulpmiddel voor het sporten kan niet worden vergoed?
Plus dat het in Nederland een zogenoemde participatiesamenleving is, maar ik niet kan meedoen in wat ik het liefst wil.
De zorgverzekering is één weg, maar er zijn meer wegen. De gemeente vergoed soms iets en er zijn fondsen. Ik vind het belachelijk dat er fondsen nodig zijn. Dit hoort bij de zorgverzekering thuis.
Dus ik ga weer aan de slag voor gerechtigheid. Ik wil hardlopen! En ik loop niet alleen tegen dit probleem aan, iedereen moet kunnen meedoen.
Dit gaat een lange weg worden ben ik bang, maar ik ga er voor de volle 100% voor.

Bedrijvig

Ik merk de laatste twee weken dat het redelijk goed met mij gaat. Dat vind ik heel fijn, maar ik merk ook dat het bedrijvig is. Dat is niet erg, juist leuk!
Ik denk als het zo bedrijvig is, minder aan mezelf. Ik weet, dat doe ik ook zelf. Weer een leerpuntje waarbij ik mezelf kan ontwikkelen.
Ik merk, na twee weken, dat ik dingen voor mezelf oversla bijvoorbeeld. Ook dat mijn ademhaling hoog zit en dat mijn hoofd overloopt. Tekenen dat ik ook, of juist in een drukke tijd aan mezelf moet denken.
Ik weet dat het essentieel is om aan mezelf te denken, anders val ik letterlijk en figuurlijk om. En laat die tijd mij iets geleerd hebben.
Ik vind het heel moeilijk om niet mee te gaan in de flow van alledag. Dat betekent voor mij: anders zijn. En dat is nou net wat ik niet wil zijn. Het gaat tegen mijn patronen in om tegen de flow in te gaan. “Zoals het hoort ” “Iedereen te vriend willen houden ” “Normaal doen ” zijn wel dingen die nog steeds spelen bij mij. Door intensieve therapie weet ik dat deze patronen mij aangeleerd zijn of ik heb ze zelf aangeleerd. Door die therapie ben ik ook voor een heel deel losgekomen van die patronen. Heel regelmatig komen ze weer terug, omdat ik er nog niet helemaal van losgekomen ben. Het voelt voor mij alsof ik er dan weer tegen moet vechten.
Vechten lukt nou eenmaal beter als je uitgerust bent. Met al die bedrijvigheid ben ik niet optimaal uitgerust. Dan komen de patronen in mijn gedrag ook weer sneller.
Patronen maken tot wie je bent, dus dat ben je. Je bent het ook weer niet, patronen kun je loslaten. Al spreekt hier een ervaringsdeskundige, dat is heel moeilijk en kost heel veel tijd. Die tijd moet je erin willen steken. Ik zie het als ontwikkeling van jezelf. Dat moet je ook willen.
Deze patronen spelen een rol bij de bedrijvigheid die er nu is. En dat is soms frustrerend. “Waarom ligt er van alles onder? Kan het niet simpeler? ”
Ik vind het ook mooi dat ik zo dicht bij mezelf ben gekomen en weet dat dit er nu onder ligt. En ik sta open voor nog meer ontwikkeling, voor wat ik allemaal nog niet weet. Door deze ontwikkeling die ik al heb gemaakt, begrijp ik situaties ook beter en kan ik mezelf ook beter begrijpen. Ontwikkeling, ik houd ervan!
Ik ga de theorie er weer bij pakken en erop letten wél rust te nemen, uitproberen, uitproberen, uitproberen!

© 2024 Enjoy Elsa

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑